Pan

                                                                                              Michal Eger

                                                                                              michal.eger@centrum.cz

                                                                                              ----------------------------------

                                                                                              Č. j.: 97/2003-12/K-K

 

Vážený pane,                                                                                           V Praze dne 26. 2. 2003

 

            služebním postupem jsem obdržel Vaši stížnost na nezařazení vozů s kuřáckými oddíly do vlaku R 664 dne 21. 1. 2003. Stížnost byla šetřena v depu kolejových vozidel Plzeň, které zajišťuje označení jednotlivých oddílů v členění kuřácké a nekuřácké. O stanovisko k částečné náhradě za znemožnění využití kuřáckého oddílu jsem požádal ředitele odboru osobní dopravy a přepravy.

            Na základě Vaší stížnosti bylo vydáno opatření ke kontrole vozů, které mají mít označeny kuřácké oddíly. Ve vlaku R 667 je plánovaně řazen jeden vůz řady AB, který má mít označeny jako kuřácké po dvou oddílech v první a druhé vozové třídě. Oddíly v ostatních vozech mají být označeny jako nekuřácké. Piktogramy jsou však soustavně poškozovány, nebo neoprávněně odstraňovány.

            Ve „Smluvních přepravních podmínkách“ je v čl. 140 stanoveno že „kouření je v prostoru stanic ČD, označených jako prostory přístupné veřejnosti, a ve vlacích ČD zásadně zakázáno. Povoleno však je:

a)      v označené kuřácké zóně…

b)      ve spěšných vlacích a rychlících a ve všech vlacích vyšší kvality, a to ve vozech nebo jejich částech označených příslušným symbolem.“

Z výše uvedeného vyplývá, že kouření musí být umožněno ve všech vlacích vyšší kvality (nikoliv ale v jejich všech vozech) a dále  též v dalších vlacích kategorie R a Sp, pokud je tam řazen vůz s kuřáckými oddíly. Pro řazení vlaků platí zásada, daná příslušnými služebními předpisy, že musí-li být do vlaku zařazen náhradní vůz, který kuřácké oddíly nemá, náhrada chybějících kuřáckých oddílů se nezabezpečuje. V opačném případě, kdy za vůz bez kuřáckých oddílů je zařazen vůz s kuřáckými oddíly, musí být tyto kuřácké oddíly přeznačeny na nekuřácké a to příslušnými piktogramy.                                                             

Částečná náhrada za znemožnění využití kuřáckého oddílu vozu řazeného ve vlaku R 664 dne 21. 1. 2003 Vám tedy nepřísluší.

Vážený pane, věřím že uvedené vysvětlení budete považovat za dostatečné, a že při Vašich příštích cestách vlakem budete se službami ČD spokojen.       

           

                                                                                                             Ředitel odboru

                                                                                                          kolejových vozidel

                                                                                                      Ing. Václav Sosna v. r.