Máte z toho husí kůži, chcete se vrátit na hlavní stránku?



Další Egiho balast na Internetu:


 

Pipni.cz

 

 

EGIHO DENÍK
Červenec 2003
eMerite

Nejedu v tom sám a nejsu jedinej, kdo takovýhle kecy trousí kolem sebe:

Ťapinčin antideník - to nečtěte buď vůbec, nebo až po mém, abyste viděli, jak si potvora vymejšlí.

Bobešovy tlachy - nejhorší pomluvy a nejnudnější zážitky, co kdo na web napsal. Samá lež a blábol.

Howadoor a jeho zápisník - šílený cestovatel, šílený programátor, neúnavně záporný hrdina

Chocho a Chochoviny - další cestovatel, též šílený, takřka na hranici snesitelnosti



Do konce měsíce

to jsme na dovolené, to je jiná kapitola ...



Pátek, 25.07.2003

Vidíte, poslední den před dovolenou v práci a já jsem ani nezaspal. Zase se mi totiž zdál sen. Zdál se mi sen, že jsem zaspal, což mě tak vyplašilo, že zas dostanu od šéfové do držky, že jsem radši vstal a ono bylo sedm hodin. Tím ovšem neříkám, že bych do práce přišel včas. Pěkně osm nula dva a pohoda.

A pracoval jsem a kupoval tkaničky do kanad a taky na kanady krém a též jsem byl v baňce prachy vyměnit a všichni furt votravovali, protože se nějak rozkřiklo, že Egi by chtěl dovolenou, kamsi odjet, no toto nemůže projít tak hladce, to si všichni vzpomněli, že něco tuze nutně potřebujou a takovejch lidí jsem do prdele neposlal už hodně dlouho.

Jelikož budeme dlouho pryč, napadlo mě, že bysme se měli taky stavit za máti. Zavolal jsem jí, že přijdem na kafe, dneska, protože zejtra to rozhodně nestihnem. Byl jsem za debila, protože jí předtím volala Ťapina, že přijdem na kafe, zejtra, protože dneska to rozhodně nestihnem. Ale byl jsem za debila jenom chvílu, páč jsem demokraticky rozhodl, že v případě nejasností a protichůdnejch názorů platí ten můj, jdem za máti dneska a za debilku je Ťapinka.

Večer jsem volal kamarádce pIvě, že jenom v krátkosti prohodíme pár slov, jenže jsem jí to zapomněl říct, že to má bejt v krátkosti a mobil už mi řval hlady, batérka kaput, tak to pIvě říkám, že mi batérka chcípne a vona na to: "Mám ti zavolat zpátky?" A to prosím není ani blondýna, ani to nemá z přepracování, jelikož se právě vrátila z dovolené. Aha, tím se to vysvětluje, to je eště roztržitá z toho šoku po návratu a já pak, až se vrátíme, budu taky tejden valit zmaty a na dovolenou to budu svádět.

Bobeš prej už taky balí, dokonce Překližce koupili větší bágl, teda větší, koupili jí pětačtyřicítku, což je takový lepší žebradlo, tak to původně snad chtěla jet s kabelkou nebo co? Tak jsem Bobešovi poradil už jenom pár nepodstatnejch maličkostí, co by si moh vzít s sebou, jako třeba nůž a votvírák na konzervy a pojedeme tradadá.



A držím sliby, abyste se tu moc nenudili, připravil jsem vám na tu dobu další fotokvíz, jestli teda chcete ...



Čtvrtek, 24.07.2003

Ráno se stalo hádejte co? Ano. Zaspal jsem. Rekord tejdne, v devět jsem se hrabal z pelechu. On se mi totiž zdál sen. Asi tuze zajímavej, protože jsem si chtěl počkat, jak to dopadne. Nebo se mi jenom zdál sen, že se mi zdá sen a já si chcu počkat, jak to dopadne. Každopádně jsem to zapomněl. Ale poslal jsem šéfové KTZ (někdy mylně nazývanou SMS), že se mi zdál sen a já si chtěl počkat, jak to dopadne. Přišel jsem do práce už před desátou a od šéfové dostal dva pohlavky, jo, to vona tak mydlí zaměstnance, kteří chodí do práce, jak se jim zachce. Tedy mydlí mně. Mydlila by i Fištu, to je druhá taková, ale mejch kvalit zdaleka nedosahuje a taky je to ženská a ty se nebijou. Dostal jsem dneska pohlavky dva, jelikož jsem přišel pozdě a ten druhej za to, že jsem ten sen zapomněl a tasemnice na něho byla tuze zvědavá.

Odpoledne byla velká sláva - porada vypočítavejch techniků na Magorátu. Mělo to bejt už v úterý, přeloženo na dnešek na jednu. O třičtvrtě v zasedačce ani noha. Vratočuč nevěděl, jestli je to fakt v zasedačce. Na informacích nevěděli, jestli je to fakt v zasedačce. Hydry v kanclu vedle zasedačky nevěděly, jestli je to fakt v zasedačce. No, řekl jsem si, počkáme, ono se to nějak vyvrbí. Dal jsem si venku cigáro a kafe z automatu a šel kolem Hrstič - databázový drtič a povídal, že je to fakt v zasedačce. Dyť to říkám furt, celej ten barák můžou zrušit, primerosa nebo jak se jmenuje ten kokotík navrchu, toho můžou poslat škodit do Práglu, všecky ty příživníky vyházet a nechat tam jenom Hrstiča, ten ví vždycky a všechno. Obsloužil by to sám.

Porada vypočítavejch techniků. To si nás tam všecky takhle vždycky svolaj, přijdou Magorátní vypočítavci, Hrstič - databázový drtič, Aguréc a jejich big boss Muflon a hustěj nám do palic, jak se budeme mít, až Magoráti začnou pracovat. Jak se zařídí celoměstskej informační systém a všechny ouřady se propojej a bude to děsně rychlý a všichni budou mít přístup do databází a vobčani nebudou muset lítat jak trotli po celým štatlu. Muflon tam seděl a barvitě nám to líčil a furt na mně dělal takový to: "Pšt", když už jsem se lochčil moc nahlas, jelikož to stejný poslouchám už tři roky a v plánu je to od roku 1998 a nestalo se nic. Pak taky povídal, že veškerej softvér musí bejt legální a koupenej a to je hrozná priorita a zas na mně dělal: "Pšt", preventivně, proti čemuž jsem se musel důrazně vohradit, jelikož jsme jenom dva ouřady, který to maj fakt legální všecko sakumprásk, Magoráti to rozhodně nejsou. A taky nám Muflon líčil, kterak Ministerstvo informatiky tvoří děsně úžasnej portál pro veřejnou správu, Vláďa Indoš Mlynář dělá, až se z něho kouří, bude to něco podobnýho, jako je Centrální adresa, ale eště mnohem důmyslnější a vobčani budou juchat, protože všecko vyřídí, ani prdel vod počítača nezvednou, prej už to bude co nevidět a jestli k tomu někdo má co říct? Já jsem k tomu řekl jenom to, že to s tím portálem nebude tak žhavý, protože to už měl udělat ten předchozí zmrďoch, Kája Plemeník Březina, do konca roku 2001 to mělo bejt hotový, takže když srovnáme rozsah městskýho systému a jeho zpoždění a portálu veřejné správy a jeho zpoždění, do roku 2015 se nemusíme nijak děsit, a Muflon na mně zas valil voči, abych mu tam nerozkládal morálku, dělal na mě: "Pšt" a pak se šlo domů.

Už se na další poradu těším, to se zase dozvíme, jakej budeme mít dokonalej městskej systém informační a taky veřejnosprávní portál a bude to cobydup.



Středa, 23.07.2003 - Kap, kap, kap ...

Né, to jsem nechyt kapavku čili kapelníka, to bych se tak nechlubil.

Kape ale všechno. Kape ze mne, pot. Když teda nekape z oblohy. Když kape z oblohy, většinou su někde venku a pak ze mne kape voda. To je stejně na prdlajs jak to první. Kapou mi z toho nervy. A kape mi z toho na maják.

Především však kapou počítače. Kapou. Od slovesa ... hergot, jak vono se to vlastně píše? Když něco funguje a naráz je to kaput? "Zkapat" nebo "skapat"? "Zkapat" jako změna stavu? Nebo "skapat" podle vzoru scípnout? Skapal jak potkan. To zní asi líp.

Tak v pondělí skapal počítač Fanóšovi v picérii. Nedávno projektantovi Drakovi od EFXka. Ještě jednomu kámošovi. A dneska se definitivně odporoučel u EFXka proxy server. Kaput. Skapal. Je po něm.

Nejdřív to vypadalo, že mu odkráčel jenom disk, nebo lépe řečeno, zbytek jsem neměl jak otestovat. Vybrabčil jsem ten disk, zkusil jsem ho jinde, byl tuhej jak žádnej druhej. Zakoupil jsem novej disk. Šéf Bóďa už zas lamentoval. Přišel jsem s novým diskem a vrznul ho do počítače. Furt stejný. Šel jsem krok po kroku a nakonec jsem se dobral toho, že je ten počítač v čoudu celej. Komplet. Finýto. Šlus.

A tak jsem napsal KTZ (někdy mylně nazývanou SMS) projektantovi Drakovi, kterej si to tak nějak iniciativně vzal na starost: "Chces slyset neco srandovniho? Ta masina je v hajzlu cela. A chces slyset neco jeste srandovnejsiho? Ta masina je po zaruce."

I zašel jsem za šéfem Bóďou a pravil mu: "Chcete slyšet špatnou zprávu? Ta mašina je v hajzlu celá. A chcete slyšet nějakou ještě horší? Ta mašina je po záruce." Ještě jsem mu povídal, že to je tím vedrem, přetopenou kanceláří, grafitovým prachem z brusírny ve vzduchu atd. A Bóďa začal zas naříkat, že jak je to možný, že to přece musí něco vydržet, že to jsou naprosto normální podmínky, že ten černej prach, kterej je jenom v jejich baráku, to není žádnej grafit a už vůbec to není vodivý a že je se mnou špatná komunikace. Zkoušel jsem mu to vysvětlit, ale byl pevnej, nedal se. Vytrval. Tak co. Půjčil jsem jim jeden svůj starej procesor, vyhrabal tam nějakou polofunkční desku a vono to trochu funguje. Vrátím se z dovolené a buď Bóďa vyvalí prachy, nebo si procesor vezmu a má utrum. Na to, jak mizernou maj platební morálku, tak jsou celkem otravní. Naštěstí aspoň untršéf Béďa dneska uznal, že nákup je potřeba a zavázal se, že bude do Bódi hučet. Tak su zvědavej.



Úterý, 22.07.2003

Furt hic jak u vopic, až se mi z toho nechce nic.

Do práce jsem přišel v poledne, teda na pravidelné pracoviště, kde nepravidelně bývám, ráno jsem byl ještě ve městě a na Magorátu a tak. Zalezl jsem do kanclu jako krt a cosi tam tropil, ven jsem šňupák radši nevystrkoval, snad s výjimkou přísunu žrádla.

Chtěl jsem ještě koupit jízdenky na Slovensko. Před osmou večer začal v práci tlustej vratočuč Gauner držkovat, že už bych se taky mohl sebrat a táhnout, že by celej ouřad zašpéroval a šel taky dom, jenomže zrovna začalo pršet. Řek jsem sobě, že na jízdenky se patří vykašlat, v takovým lijáku přece nikam nepůjdu, sedl jsem na bubus a jel domů. Během tří zastávek bylo zase po bouřce, tak jsem vylez a pro ty jízdenky šel. A koupil.

Tuze moc peněz to stálo, ale zas to máme i s místenkama. Ať si Ťapina s Překližkou držkují, velitel výpravy (tedy já) i jeho zástupce (tedy Bobeš) jsme rozhodli, že sedět se bude v kuřáku a to je třeba si posichrovat. Už nám nic nebrání. My doma ubytujem vobludu Vérru, která se nám bude starat vo čokly (to abyste nás třeba nechtěli přijít vykrást) a v sobotu jedem jako s medem.

A vůbec.

Nestěžujte si, že se dneska nijak nerozepisuju, beztak jste v tom počasí taky lezli jak lemry, to já moc dobře vím. A včera jsem vám vyhodnotil soutěž a dopsal taky vejlet s XChatem a mám toho akorát tak plný brejle.

Eště musím vyvenčit psy a zavolat do baňky a tam podat několik důležitejch platebních příkazů, je pomalu půlnoc, to je na volání do baňky a podávání platebních příkazů akorát tak čas.



Pondělí, 21.07.2003 - Egi na duchovní cestě

Filozofična se mi zachtělo. To je dnes tuze moderní. V dnešní konzumní společnosti všichni konzumují, v takovém hicu zvlášťě, o duchovno se nikdo nestará. Tedy skoro nikdo. Kdo se stará? Jak se stará?

To ano, sem tam se někdo takový najde, že tvrdí, kdovíjaký je duchovní velikán, leč bývá to jen pozlátko, nátěr a falešná fasáda, dokonce i vzhledem k místu původu mé materiální dočasné schránky bych si troufl tvrdit, že je to jenom takový "šméčko na lidi". Ve výsledku většinou vidíme jenom snahu "být v" - překlad módního "být in" (abyste si nemysleli, že jde třeba o "být v prdeli", ačkoli příliš daleko od pravdy to také není). To není to pravé, ryzí, krystalicky čisté duchovno - obvykle jde o fráze, otřepaná klišé, hnus. Vnucovat národům procházejícím vývojovým stadiem zvaným genocida jídlo místo zbraní, nejlépe ještě vegetariánské, vytahovat kravičky, kuřátka jakož i jinou žoužel z hamburgerů a sendvičů a doufat v jejich resuscitaci nebo chtít zabránit jadernému reaktoru v jaderných reakcích? Ano, na mírové a vegetariánské řečičky se dobře balí nevědomé pubescentky, pro jiné může být protest proti jaderné energii poslední šancí, jak zase sbalit chlapa. Ale to je právě to matení, mámení, šálení a klam.

Duch se nám vypustil. Teď si uvědomuji, vlastně jde o vypuštění tzv. zástupného čili materiálního ducha, no chraň nás končetina Buddhova, víte, jaký mrzký puch dokáže ve vegetariánových střevech vyprodukovat luštěnina? Jak dokáže s jihočeskou kotlinou zacvičit vypuštění ducha, jenom takového malého pšouku, z jaderného reaktoru? Takoví šumaři a pseudointelektuálové by měli být drženi v kleci, v izolaci, pěkně pod zámkem.

Ale zpět k tématu. I řekl jsem si - budeš zenbuddhistou. To je ta pravá cesta, Howadoor tak pravil.

I dal jsem se jím vést. Howadoor - můj guru. Každý musí mít svého učitele, no dobrá, tak každý tedy ne, ale je dobré ho mít, jenom tak pro jistotu. Pro jistotu ve svých krocích, on vaši pouť vede, tu moudro utrousí, tam radu dá. Též by se dalo říci, že individualisté sice táhnou, ovšem také nezřídka špatně končí. Sólisty nemá nikdo rád. Sic pak polovina slávy filozofovy rozmělní se mezi jeho učitele a vodiče, však on, ten filozof, je tím, kdo syntetizoval myšlenky. A nakonec, kdyby ho filozofování přece jen přestalo bavit, má na koho to svést - jak by bylo ejchuchů Janu Husovi, kdyby měl učitele? Kdyby stál před koncilem a oni na něj spílali: "Jane, jsi kacíř, odvolej," a Jendovi by došla trpělivost a opáčil: "Jak já? Howadoor mi to nakukal," což už by bylo zase přízemní a světské, domnívám se však, že mnohem příjemnější, než hranice.

Tedy, můj guru Howadoor pravil v jedné své stati, že mysl je třeba zastavit, poodstoupit a skutečnost vnímat zvenku, celistvě, nevidět jednotlivé stromy, nýbrž celý les. V souvislostech. S důsledky. Sám to, jak už to mívají guruové a senseiové a jiní duchovní učitelé ve zvyku, ilustruje na názorném příkladu z vlastního mládí, kdy ani on, velký Howadoor, nebyl zenbuddhistou, pročež při metání drnů proti vozidlům jedoucím neviděl les, nýbrž stromy, což zapříčinilo, že řidič zašlajfoval a dal Howadoorovi po čuni. Nezralý byl. Howadoor, ne ten řidič. Mám takový pocit, že řidič spíše než na duchovno myslel na drn, jenž se mu právě, Howadooří ještě nezenbuddhistickou rukou mrštěn, rozpleskl o přední sklo.

Začal jsem pěkně od podlahy. Je nutno vždy vidět souvislost, ne kupříkladu jen tramvaj a koleje a hnusnou bábu, která tu šalinu řídí. Vůdčí myšlenka je někam tím prostředkem se přepraviti. Na tomto bodě zastavte svoji mysl. Ne tak nohy, když zároveň zastavíte nohy, můžete myslet usilovně jak chcete, s odstupem nebo bez, budete tam stát jak tvrdý "Y". Zastavil jsem mysl a rozkmital nohy, dobíhal jsem. Leč bába za tyčkou, co má šalina místo volantu, neměla pro moje zenbuddhistické začátky pochopení, zavřela mi před nosem, ačkoli jsem dobíhal takřka zepředu a jistojistě mě viděla, zavřela a najela do křižovatky. Ha. To byla její osudová chyba. Také jí její učitel nevysvětlil, že má koukat s odstupem, třeba by si všimla, že před ní stojí třináctka, která bude odbočovat, navíc jsou tam i dva semafory a na nich červená.

No toto? Když jsem se dal na duchovní cestu tak intenzivně, že jsem byl schopen po několika týdnech i tramvaj dobíhat, přece to teď kvůli takovému drobnému neúspěchu nevzdám? Třináctka, přesněji odbočující třináctka, dva semafory a na obou červená? Neustrnul jsem. Duchovně ani v poklusu. Doběhl jsem si ji na další zastávce. Plavným skokem jsem nastoupil a stále s vizí cestování jsem blahosklonně, tak, jak to my, zenbuddhisté umíme, jemně a přesto důrazně poklepal řidičce na kabinku, aby věděla, že jsem tu. Jemně to mohlo vypadat zvenku, to musíte správně vytočit pěst, aby krátký, leč důrazný švih nebyl pro netrénované oko postřehnutelný. Důrazně - v uzavřeném prostoru kabinky řidiče se to pak rozléhá jako hlas shůry.

Ano, poklepal jsem. Poklepal a vlídně k držitelce průkazu opravňujícího k řízení drážních vozidel takto prohovořil, abych ji na správnou cestu navedl: "Vafix, čert aby tě sebral, čarodějnice odporná." A ona, jelikož očividně o zenbuddhismu neměla ani ponětí, počla mrzce blekotat cosi o jedenáctce, která jede hned za ní, prdlajs leda, dobře jsem viděl, že se tam jenom jedna zkušební jízda plouží.

To by mohl být konec pro běžného smrtelníka. Doběhl, babu seřval, mohl se cítit jako morální vítěz, nebo přijejmenším nasrat aspoň někoho, když celý den je s tím sraním v pozici toho sraného. Ovšem já nepolevil. Původní myšlenka přece byla - tramvají cestovat. Dopravit svou nedokonalou tělesnou schránku na jiné místo, za poznáním. Pročež jsem hromovým hlasem zahřímal: "Sklapni, zavři a jeď, krávo posvátná." Kráva posvátná sklapla, zavřela a jela. A tak jsem se dozajista stal zenbuddhistou. Óm.


No dobrá, tak kecám, ta druhá věta měla končit za tou krávou. Posvátná nebyla.


Pátek - Neděle, 18. - 20.07.2003

Tak jsme teda zase doma. Ani není poznat, že jsme tady nebyli, co? Já to teda poznám, protože se mi blbě píše na klávesnici, to by jeden neřekl, jakým fofrem si prsty odvyknou. Ale co už, vony si zase zvyknou. Nechám je do zejtřka odležet a ono se to spraví. Tak.

Ale abyste neřekli (stejně to řeknete), že jsem to ojebal (beztak jsem to ojebal) ...

Tak jinak. Jsem velkodušný ...

Eště jinak. Prostě sem prdnu jednu fotku a basta. Třeba tuhle. Tohle je západ slunce nad cestou. Je tam les. Nad lesem mraky. Mezi mrakama a lesem slunko. To, který zrovna zapadá. Pod tím vším je cesta. Cesta do zatáčky. Vedle cesty vlevo pole. Vedle cesty vpravo taky pole. Na cestě kaluže. Mezi kalužema, mezi poli, zatáčkou k lesu jdeme my. Za náma vesnice Hostákov, před náma ten les. A ten les, to je náš nocleh.

Západ. Slunce. Za Hostákovem. Tečka. Už fakt.



Pátek, 18.07.2003 - Dovolená nedovolena

Asi jsem dovolenou dostatečně nezdůraznil. Měl jsem pocit, že to říkám dost jasně a srozumitelně, že jenom idiot by to nepochopil. Ale asi to skutečně nestačilo. Od EFXka šéf Bóďa a untršéf Bóďa to nepochopili. Přece nejsou idioti. Ne ne, chyba bude ve mně.

Začalo to ten minulej čtvrtek, kdy chtěli zapojovat novej úžasnej obráběcí stroj. Ve dvanáct. V pravý poledne. High noon. Určitě to bude. Nachystaný. Nabeton. Na betonu.

Zlatý woči. Jediný, co to mělo společnýho s betonem, že tam eště zedníci betonovali podlahu. Eště ve dvě. Jo jo. Montéři úžasnej obráběcí stroj montovali. Odborník to přijde zapojit v pátek. Tedy ten minulej pátek. To už se tak dělá, když si koupíte úžasně složitej úžasnej obráběcí stroj za úžasný milióny, přijde odborník a zapojí vám to. Většinou. Pokud je těch miliónů míň, pošlou vám aspoň podrobnej návod na nastavení. Většinou. Pokud to koupíte někde v zastavárně, akorát vám naserou. Většinou. Začínám mít pocit, že tohle je přesně ten případ.

Kde jsem to skončil? Jo, minulej čtvrtek. Nastavil jsem síťový záležitosti, nechal jim tam kabel a odešel, v pátek přece přijde odborník a zapojí to. Kdyby bylo nejhůř, mohl bych se tam dopoledne na hodinku stavit.

Je minulej pátek, jedna hodina odpoledne. Volá mi untršéf Béďa, kdy teda jako přijdu? Aha, asi jsem se špatně vyjádřil. Musel jsem ho trochu poopravit - nemám v nejmenším úmyslu v tuto dobu někam přicházet, naopak, chystám se odejít z práce, nakoupit a odjet do Plzně. Všechno je nachystaný, má přijít odborník.

Béďa mi volá do šaliny. Béďa mi volá do obchodu. Béďa mi volá na nádraží. Béďa mi volá do vlaku. Před Náměští. U Třebíče. V Jihlavě. Furt. Co jsem mohl, to jsem mu nadiktoval. IP adresu. Název serveru. Komunikační adresář. Že ho musí vytvořit. Nasdílet. To celý eště jednou. Odborník tam není? Odborník tam je. Odborník si neví rady. Odborník je takovej odborník, že jde zapojovat a nastavovat stroj, kterej v životě neviděl. Vysvětluju Béďovi, že to si mohl ušetřit nervy, to mohl vyběhnout na ulici a požádat prvního kolemjdoucího, aby mu to šel nastavit. Vsadím boty, že onen první kolemjdoucí to v životě neviděl taky. Takovejch lidí, kteří ten stroj v životě neviděli, bude asi celkem dost.

Za Budějovicema se untršéf Béďa už neozval. Tím jsem aspoń pro víkend považoval věc za zakončenou. Kdyby něco, pošle mi mail nebo KTZ (občas mylně nazývanou SMS). Neozval se ani v sobotu, ani v neděli. Myslel jsem, že úžasnej obráběcí stroj jede a úžasně obrábí. Volal jsem z cest i k EFXku, projektantům, konkrétně Drakovi, ti o tom maj většinou aspoň jakejs takejs přehled. V pondělí. Ve středu. Taky si mysleli, že úžasnej obráběcí stroj jede a úžasně obrábí. Kdyby něco, pošlou mi mail nebo KTZ (občas mylně nazývanou SMS).

Ve středu večer jsem se vrátil. Ve čtvtek po "ránu", tedy asi ve tři jdu na záchod. Volá mi šéf Bóďa a naříká, že úžasnej obráběcí stroj nejede a úžasně neobrábí. Jestli prej přijdu? Třeba hned? Aha. Zase ten informační šum. Ne, skutečně nemám v úmyslu kamkoli přicházet, teda kromě hospody s Péťou Hromádkojc, Kachnětem a Bačou. Ne, ani k EFXku. Jestli jejich úžasnej obráběcí stroj nejede a úžasně neobrábí, měli mi poslat mail nebo KTZ (občas mylně nazývanou SMS). Neposlali. Jdu do hospody.

Takhle to má vypadat ...Ale, blbec, jsem se uvolil, že se tam teda stavím dneska. A jak slíbil, tak dodržel. Přišel, viděl, nic nenadělal, odešel. Podrobněji - přišel jsem, viděl jsem, že úžasnej obráběcí stroj nejede a úžasně neobrábí. Zkusil jsem, co na to počítač, ano, počítač na stroj "vidí" a stroj mu odpovídá. Můj úsek je vpořádku. Untršéf Béďa byl někde v čudeli. Šéfa Bóďu jsem neviděl, pravda, taky jsem se po něm nijak intenzívně nedíval. Zato se tam vyrojil óbršéf Boss, ten třetí z těch opičáků, jak jsou vždycky zpodobňovaní v těch soškách. Ona je to drobná modifikace, ty sošky znamenaj, že "nevidím, neslyším, nemluvím", u nich to znamená "nevidím, neslyším, vím howno, ale žvaním jak blbej". A právě po mně začal óbršéf Boss tak nějak pošilhávat, že by si se mnou třeba tak dvě hodinky zase dal pokec, proč onen úžasnej obráběcí stroj nejede a úžasně neobrábí.

Zbaběle jsem vzal kramle, došel domů, tohle všechno jim popsal v mailu. Že u mne je vše vpořádku, ať si seženou odborníka, jestli teda můžu doporučit, tak takovýho, kterej někdy ten stroj už někdy viděl a umí ho zapojit.

Prověřil jsem, jestli se už Bača exhumoval, Ťapina jestli už kuchá posledního psa, chvíli se natáhnu, pak se sbalím a jedem. Někam do lesa, kde není šéf Bóďa, untršéf Béďa, óbršéf Boss ani žádný úžasný obráběcí stroje.



Čtvrtek, 17.07.2003

Úkolem dne bylo dojít do hospody s Péťou Hromádkovic.

Vlastně úkolem tohoto týdne bylo dojít dnes do hospody. S Péťou Hromádkovic. Proto jsem se včera vracel.

Podružným úkolem bylo dnes se vyspat. Dlouho. Moc dlouho. Vlastně je to jedinej den pořádné dovolené. No jo, to bych chtěl asi moc. Ve snu se mi zjevila hydra. Hydra měla kýbl a hadr a štafle. To byste neřekli, jakej randál v tom snu dokáže hydra tropit, když má štafle, kýbl a hadr a se štaflema hrká a vodou šplouchá a říká tomu umejvání voken. No a nakonec mi došlo, že to vlastně už není sen, že hydra rovná se Ťapina a se štaflema hrká a vodou šplouchá a říká tomu umejvání voken. To jí asi v životě nevysvětlím, že umejvání voken je blbost už z principu, natož pak, když já mám jedinej den dovolené a chci se vyspat.

To všechno dohromady mě donutilo už o půl druhé vstát, najíst se, vyvenčit šakaly a jít do té hospody.

Mimochodem, zejtra jedem zase kamsi na mocnej vejlet, tentokrát s Bačou. Což bude zase o nervy, viz třeba naše jarní výprava, kde si Ťapinka hrála na meteór. Nebo vonehdá, to jak Bača přišel na drsňáckou vejpravu v kraťasech, kristuskách, se šnuptychlem s uzlíkama na palici. Vlastně nic užitečnýho neměl. Přes rameno měl sotůrek a v něm deštník a diktafon. No, tentokrát jsem se uvolil pučit mu aspoň bágl.

Což už jsem časově nestihl, musel jsem se taky stavit k holičovi nechat si vostříhat hubu.

A tak jsem došel do hospody, sešel se s Péťou Hromádkovic. Bača že se tam pro ten bágl zastaví. Zastaví se, vezme bágl a potáhne. Tak jsem si to představoval. Tak mylně jsem si to představoval. To takhle s Péťou Hromádkovic sedíme, popíjíme, Péťa si dal i něco k jídlu. Já jsem mu doporučoval Kouzelníkovu směs, on si dal jakousi pikantní směs v brmboráku, že se nic neděje, že kdyžtak si teho Kúzolníka dá eště potom. A nechápal, proč se tak potutelně chechtám. Pochopil. Pochopil, když to žvejkal asi půl hodiny a nemoh to sežrat a pak funěl jak puk. No, dělaj tam trochu větší porce.

A jak tak Péťa funí a funí, klika cvakla, dvéře letí, Bača vchází do dveří. I s doprovodem. Už s docela slušnou vopičkou za krkem. Ajaj, to si dá ještě tři čtyři pivka a bude zase "Hej, pikolíku, nalej", to bysme eště tak potřebovali. Přikolíbalo se i Kachně, to už jenom koukalo. No a Bača si dal eště tři čtyři pivka, čímž to dotáhl na celkem dvoucifernou sumu, začal povykovat "Hej, pikolíku, nalej", pak chtěl zpívat a nakonec tančit. Sám tančit.

Měli jsme co dělat, abysme ho dostali ven. A to chtěl jít eště někam, což jsme zavrhli. Před čtyřma rokama dostal v hospodě po hubě, před dvouma ztratil telefón. Tak teď je zase v periodě dostat někde po čuni. To je dobrý držet se stranou.

Ale Kachněti i Péťovi se ohromně líbil, budu jim ho muset předvést častěji.



Neděle - Středa, 13. - 16.07.2003 - Pojízdný inteligent a jiné historky

V neděli jsem sbalil saky a taky paky, rozloučil se s Ťapoušema, Ťapinu naboxoval do vlaku směr Brno, přesvědčil se, že odjela, sám jsem diverzně vlezl do spoje na Klatovy a jel si užívat dovolené. Abych to neměl tak jednoduchý, narazil jsem na slepýho nebo sklerotickýho ščíplístka. Poprvé přišel, ščípnul mi lístek. Podruhé až počtvrté, ano, na těch čtyřiceti kilometrech tam kmital jak motorová myš, to vždycky jen tak prošel, zamrčel: "Přistoupil?", já mu na to řek: "Nee" a von šel zas dál. Ale u mně se zastavil vždycky, asi jsem mu byl podezřelej. Projeli jsme Švihov. To už by to mělo bejt za chvílu. Uvázal jsem si šátek na palici, aby mi netekl potom po ceste pot do vočí, ščíplístek přišel zas a zas se ptal, jestli jsem třeba nepřistoupil. A já furt, že né. Dvakrát si mě prohlídl a prej: "Vám jsem lístek nabeton nekontroloval." Odtušil jsem, že na betónu fakt ne, že až ve vlaku, ať se vsadí. Nechtěl srabík. Ale když jsem mu ho ukázal znova (furt je řeč o tom lístku), připustil, že bych byl vyhrál.

A kamže jsem to vlastně jel? Inu, to je taková vesnička. Jmenuje se Partoltice. Schválně si ji najděte sami, pokud najdete, máte docela podrobnou mapu. Nejhezčí na celé vsi (plus několika okolních) je to, že tam nic není. Nebo skoro nic. Jenom lidi, i těch je málo, konkrétně v Partolticích asi 54, ale o to lepší jsou. Skutečné originály.

My tam jezdíme už notnou dobu na tábory, já sám jsem tam jezdil deset let jako vedoucí a jelikož je tam jinejch přespolních exotů nedostatek, vcelku si mě tam pamatujou.

Na to všecko jsem myslel, když jsem vystoupil z vlaku a vydal se na cestu. Ono je to asi patnáct kilometrů, ale po chvíli jsem stopnul nějakýho maníka ve škodovce. Jak jsem si to vykračoval do kopce, hezky vycházkovým tempem, napadlo mě rčení "Konečně doma", tak je tam nádherně. Honem jsem tu myšlenku zaplašil, protože toto úsloví s oblibou používá kamarádka PraPetra, když se nám hodlá nakvindovat do baráku na návštěvu. Na Partoltice si budu muset vymyslet něco lepšího. Radši. Netřeba neštěstí přivolávat.

Jako vždy jsem nejdřív zamířil do hospody "U Radů". To je jediná hospoda. "U Radů" se jmenuje proto, že je u Radů. Dřív to byla Jednota, n.p. nebo co, pan Rada tam dělal zodpovědnýho vedoucího. Prostě nesmrtelní. Taky je panu Radovi asi pětasedmdesát, paní Radové jakbysmet, ale patří to ke stabilnímu ostrůvku v tomto nestabilním světě. Víte, že když přijdete, sednete si nikoli do výčepu, ale k Radům do kuchyně, paní Radová tam u stolu obírá nějaký bylinky a pan Rada chrní na kanapi. Po chvíli se vzbudí, řekne: "Bábo, podívej, kdopa to k nám přijel, chlapcí z Brna. Já jenom zajdu nakrmit králící a hned jsem tu." Donese vám něco k pití, zajde nakrmit ti králící a zase si lehne a usne.

Jednou, to jsem přijel asi po dvou letech, měl jsem nějakou pauzu, přišel jsem do kuchyně, pozdravil, paní Radová jenom tak koukla a zaradovala se: "To jsem ráda, Egi, že jdeš, já tě tady mám takovou těžkou křížovku, ty mi určitě poradíš." Jako kdybych byl pryč dvě hodiny a né dva roky. A já jsem jí poradil a byl jsem za hrdinu.

Tak jsem se mocně s Radovýma přivítal, vyposlechl si, co je u nich novýho, dozvěděl se, že když teda chodím se študentkou veteriny z Plzně, tak to určitě bude znát Mirku z Radachov, to je sousední vesnice, ty Radachovy teda, ta Mirka, to je právě taky študentka veteriny taky v Brně. Mocně jsem si to zapamatoval, abych se mohl přeptat, dal jsem si dvě jakýsi žbluně a šel si vítací ceremoniál zopáknout do tábora za kámošama. Večer mě lákali do hospody ještě jednou, ale to se mi nechtělo, tak mi po návratu aspoň referovali, že v hospodě byl konflikt. Přišel tam František Karpíšek, další místní figurka, na kterou se těším, až ho uvidím, tak ten přišel nadrnděnej už vodkudsi a začal rozprávět, hořel touhou sdělit všem, kdo je jakej idiot. To von už tak umí. A pan Rada se vzteknul a Frantu vyliskal ven. To von umí taky. Druhej den se vo tom neví.



Třeba já na to ten druhej den už taky zapomněl. Vyspal jsem se v táboře, trošku jsem jim svým poledním vstáváním rozvrátil morálku, najedl jsem se a vydal se na procházku. Mlýnské Struhadlo, Neurazy, Klikařov, Vojovice. Tam jsem myslel, že si dám v hospodě něco na pití a půjdu ještě kouknout do Žinkov. Jenže ...

Jenže v té hospodě ve Vojovicích seděl právě František Karpíšek, bumbal asi třetí pivo. Jak mě zmerčil, taky to vzal tak, že jsme se vlastně neviděli jenom chvílu, o dvou letech nemohla bejt ani řeč, zblejsknul mě a povídá: "To je dobře, že tě vidim. Nedávej si pivo, já tu mám techniku, viď, že mě odvezeš do Partoltic?" a dal mi klíče od auta. Teda od své staré stovky. Pokejval jsem hlavou, dal si dvě žbluně a dvě kafe, Fanda do sebe natlačil další čtyři pivka a odvezl jsem ho do Partoltic, až do jeho stavební buňky za vsí, kterou teď obývá. Co by člověk neudělal pro kamaráda.

Ještě mě požádal, abych se druhej den zastavil, že bych mu mohl pomoct vypsat jakýsi lejstro pro pojišťovnu: "To víš, já na to prd vidím a ty tomu rozumíš líp." Nevím, kde to vzal, ale budiž. Co by člověk neudělal pro kamaráda? Aha, to už jsem říkal.


V úterý celej tábor odešel do Klatov, na vejlet, jenže já už v Klatovech byl, navíc jsem se zase dopoledne trochu válel, no co, vstal jsem, najedl se, ještě se tam chvíli motal a pak šel za tím Karpíškem, vypsat mu tu pojistku. Celý kouzlo spočívalo v tom, že Franta šlápl někde na polňačce na hřebík. A na to musí bejt čtyřstránkový lejstro, elaborát horší, než braneckej dotazník, ale třeba aspoň nějakou tu stovku dostane. Nejvíc se mi líbila kolonka "Podrobný slovní popis pojistné události". Jak to napsat? Šel jsem po polňačce a šláp na hřebík? To je takový neouřední, navíc by mysleli, že je Franta trubka, že chodí po polňačce bosky a patří mu to.

Chvíli jsem hryzal tužku a popíjel kafe, který mi František Karpíšek uvařil, až jsem vymyslel formulaci:

"Při chůzi po hospodářské komunikaci jsem stoupnul levou nohou na pohozený hřebík, tento pronikl podrážkou obuvi a poranil mi chodidlo."

Tak. Úžasný. Teda aspoň Franta říkal.

A já jsem měl splněnej úkol a mohl jsem jít zas na špacír. Tentokrát do těch Radachov, za paní Vetchou Giselou (bacha, tak se fakt jmenuje) a jejím manželem Vetchým Bertíkem (ten taky). Oni tam měli kdysi obchod, jenže už na to nestačili, obchod zrušili, teď si užívaj důchodu, ale zas jsou rádi, když si můžou pokecat.

S tím pokecáváním začal jejich novej pes. Měli starýho undergatera, hrozně sympatickýho, hlavně tím, že se jmenoval Míša. Ten jim ale už pošel. Tak dostali nový štěně a pojmenovali ho taky Míša, aby v tom neměli hokej. Maličký štěně, ani ne tříměsíční, ještě ani štěkat neumělo. Ten minulej čas v předchozí větě je správně, protože když mě dosud neštěkající štěně uvidělo za brankou, začalo štěkat tak intenzívně, že se jim počůralo na schody. No, začátky jsou vždycky těžký.

A tak jsme s paní Vetchou Giselou a panem Vetchým Bertíkem seděli, popíjeli další kafe a rozmlouvali. Třeba o starejch časech, kdy oni měli obchod a my jsme k nim chodili nakupovat, zvláště v neděli v devět večer, to byla na nákup nejlepší doba. A taky o cestování a o politice a o psech a o tom, že ten jejich novej malej má na břuchu nějakou asi kýlu, že já to určitě poznám, když chodím s tou veterinářkou. A taky že jim můžu poradit, jak se takovej malej pes krmí, čím se krmí a co teda s tou kýlou? Řek jsem jim, že se poptám, že se obrátili na toho správnýho, že jim dám vědět, protože si jenom nejsu jistej.

Nakonec jsem se rozloučil a vydal se pomaličku zpátky do Partoltic. Do hospody. Jak jsem slíbil. Zrovínka tam seděl Franta Karpíšek a rozplýval se, jak jsem mu skvěle vypsal ten papír pro tu pojišťovnu, že hlavně ta formulace s tím hřebíkem byla dobrá, že on na to prdlajs vidí a taky by to takhle nevymyslel. Nakonec tam přišel tatík od té Mirky ze sousední vsi, co je študentka veteriny v Brně (ta Mirka, né ten tatík, ačkoli ten je z té sousední vsi taky), od té, co se určitě zná s Ťapinou. Prej Mirka přijede. Tak jsem jí hned uložil domácí úkol, ať se staví k Vetchým podívat se na štěně, jestli nemá třeba kýlu.


A hned byla středa a pomalu jsem musel vyrazit ku Brnu.

Se všema jsem se zase srdceryvně rozloučil a jel.

Jenom v Plzni jsem se stavil na nákup, abych se měl čím ve vlaku krmit. Mimo jiné jsem si dal do pytlíku dvě jablka, takový ty s tím divným názvem, zkrátka velký zelený. Hodil jsem to na váhu a ta mi řekla, že je to sedmikilovej meloun za padesát korun. Chvílu jsem s tím zázračil, nakonec váha přiznala, že se asi spletla, že to teda asi fakt budou jabka, půl kila za čtvrt kila, teda přesně 23.90, což je taky zlodějna, ale měl jsem na ně tuze velkou chuť.

A ščíplístci zas chodili furt dokola a furt se vyptávali, jestli už mi ščípli lístek, asi jsem poslední dobou ňákej nenápadnej a snadno zaměnitelnej.


Sobota, 12.07.2003

Brr, ráno mě vzbudili už před polednem. Jéje, děs a hrůza. V sobotu a takový dramata.

Leč mělo to svoje opodstatnění, jeli jsme totiž do Šťáhlav, minigolf si zahrát. Minigolf, kdybyste nevěděli, to je z těch malejch ten větší. Ten, co nebejvá tak často k vidění. Jenže já už jsem ho viděl a proto jsem taky vyhrál. Zcela netradičně.

Oběd a pak se stavit za Joem_40, trochu se mu v počítaču porejpat. A taky do hospody.

Večer tradiční karty s Ťapoušama. Kočku. Tak se jmenuje ta hra. Taková správňácká. Asi jsem je to naučil dobře, když jim to dneska tak šlo. A bodejť by ne. Sice všichni tři, tedy kromě mě, hrajou jak ponocný, ale mě znervózňuje kocúr, kočíček, kterej se po mně sápe zpoza gauče, je ňákej voprsklej. My máme spolu takovou dohodu - von si mě nebude moc všímat a já z něj neudělám ledviňák. To je snad férová nabídka.

Občas se kočíček zapomene a zkouší na mě všelijaký fligny, jestli bych se třeba přece jenom nedal ulovit, drápem seknout a tak. Já ho majznu polštářem, zatluču ho zpátky za sedačku a je zase chvílu příměří.

Můžem pokračovat ve hře. Mamina Ťapina rozdává. Tomu dala, tomu dala, tomu přála, toho vynechala. Ve finále má každej šest až deset karet, povyměňujeme si to mezi sebou. Díky tomu prohraju. Jindy rozdává Ťaťouš Ťapouš. Ten vždycky vezme dvě karty, všem ukáže, že jde o dvě esa, a dá je mně. Nevím proč, ale u téhle hry ty esa jsou pěkně na prd, když člověk toho má posbírat co nejmíň. A Ťapina? Ta mi to dělá naschvál. Sleduje, jak levě rodičové rozdávaj a pak mi nasází hezky všechno, jen ať si to poberu. Mám plnou ruku žaludů a plonkovní srdcový eso. Začne, pochopitelně, žaludama. Zabil bych ju. To jsem eště ustál, teď už by to nemusel bejt problém, na to, aby vyjela srdcama, na to je moc zbabělá. Teda to jsem si myslel, než mi tam prdla srdcovou sedmu. A mám to zas za plnej počet. Ach jo. Nakonec se mi to horko těžko podařilo ukejvat na druhý místo. Inu, když je štěstí unavený, i na Ťapinu sedne.

V černočerné depresi jsem si řek, že potřebuju něco sladkýho, abych si uklidnil nerva, třeba můj oblíbenej večerní půlkilovej jogurt. Otevřu si ho a chcu vyhodit víčko. Ale to se prej nesmí, to se musí dát volízat kočíčkovi. No jo, to zrovna, tak na ksicht mu to naplesknout, aby byl vod něho chvílu pokoj. "To se pak nediv, že tě nemá rád." Jo, tůhle, ti vostatní jsou tak podrápaní, že je rád jako má? Tak to si, miláčkové, kliďánko nechám ujít. Ujišťuju se, že s Kočíčkem platí naše dohoda, von bude kolem mě chodit vobloukem a já ho třeba neubezduším a neudělám z něho předložku k posteli. A Kočíček chodí vobloukem a úkosem se dívá, jestli na něho neberu polštář. Vyrovnaný síly se tomu říká. Ty máš drápy, já mám polštář.



Pátek, 11.07.2003

Tak jsme zase v Plzni. Na návštěvě. U Ťapoušů.

Tentokrát jsme měli drobné zpestření, museli jsme někomu vnutit na hlídání psiska, jelikož moje máti furt eště nemůže pořádně chodit a Ťapouší byt furt eště okupuje Kočíček, čili kocůr v Brně odchycený a do Plzně odvezený.

Právě jsem dumal nad tím, kdo mě v poslední době něčím nakrknul a já bych mu tedy jako důkaz přátelství mohl vnutit pejsánky na víkend. Jako pomstu. Horcí favorité byli Plešatej Vejťa a Harpagon Spojka z golfíku. Další varianta ve hře byla výmluva, není kam dát psíky, nemůžu se sedm hodin trmácet do Plzně, děsně mě to, miláčku, mrzí, ale budeš muset sama. Též lákavé.

Situace se však vyřešila vcelku sama, moji kolegové mívají obvykle grandiózně pitomé nápady, z čehož se však nezřídka dá něco i vytěžit. Jako tentokrát. Kolegyně Milaska si vzpomněla, že by jí mohlo na chatě bejt smutno, že by si třeba půjčila pejsky a pohlídala nám je a na chatu je odvezla a tam je venčila v lese a zahrnovala péčí a láskou. Jo, to je přesně ten pitomej nápad, vo kterým jsem mluvil. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam, že ano. Trochu čáru přes rozpočet Milasce vygenerovala ještě ňáká známá, která jí přivezla okurky na zavaření, Milaska se tedy operativně přizpůsobila - dnes se bude se Šukíny seznamovat, u toho zavaří okurky, zejtra pojedou na chajdu. Jak prosté, milý Watsone.

Ráno jsem bafnul čokly a odvezl je do Blekfildu, Milasce dom. No, pod tím ránem si můžete představit moje ráno, všichni slušní lidi jako třeba Milaska byli už tak hodinku v práci. Leč přece nebudu Milasčino mládě tahat z postele tak brzo, že jo? Předal jsem psy i s proviantem a šel se ještě jako slušnej kluk taky ukázat do práce. Mezitím už mládě volalo, že jsou děsně super a hrozně přítulní a žraví a dobejvaj se do zašpérovanýho vobejváku, jelikož tuší, že by tam mohlo bejt taky něco k jídlu, na hraní, na trhání, nebo jenom prostě jinak zajímavýho, když se to před nima zamyká.

Další telefonát v průběhu dopoledne objasnil, že skutečně na piškotky pejsci reagují podle popisu. Jsou po nich blažení a ještě přítulnější. Jenom kdyby neštěkali na dveře a furt se nedobejvali do teho vobejváku. Milaska se zasmušila, že mládě krmí miláčky piškotkama, jelikož to mělo bejt její seznamovadlo a její úplatek, až přijde domů, dokonce měla strach, aby ji do bytu vůbec pustili. Poučil jsem ji, že piškotků není nikdy dost, žádný strachy, jenom ať si je vezme do hrsti a uvidí, jak se hlídači umí během několika málo sekund proměnit ve vítače.

A odjeli jsme. Opět známým rychlíkem R664 přes Jihlavu a Budějovice, prašivej vlak, dlouhej, pomalej, bez kuřáku. Zas tam těch ajznboňáků bylo jak much, takovejch těch odpornejch dotěrnejch much, jak taková odporná dotěrná mucha sedí na výkalech, poulí na vás ty velký hnusný voči a je to vůbec fujtajbl zvíře. Tak tady chodí po vlaku vopičák s kleštičkama, taky na vás poulí ty hnusný velký voči a je to vůbec fujtajbl zvíře.

Jenom průvodčí se za cestu vystřídali tři, to bych se vsadil, že tam byl eště někde nalezlej další příživník - vlakvedoucí. A ta první dylina tam měla jakýhosi pomocníka, takovýho vořežpruta, debila navlečenýho v tričku a zimních maskáčích. Kde takový hňupy berou?

Kdyby jednoho z nich vyhodili, ušetřili by rázem na popelníky do vlaku. Šmejdi.

A Ťapouši nás vřele přivítali a mamina Ťapina nám dala vybrat, jakou chceme večeři, že má připravenou i teplou i studenou, tak jsem si dal obě, abych ocenil její kuchařské kvality.

A zavolal jsem Milasce a ta chválila pejsánky a jenom ty okurky prej nezavařila, protože je musí furt hladit, teda ty pejsánky, né ty vokurky, to dá rozum, voni ti psi za ní chodí jak psi, ale jsou strašně milí a furt jenom by piškotky žrali a taky do koupelny za ní choděj a u kamarádky byli a ta byla taky nadšená ... Hmm, to se nám zase vrátěj pěkný koule.

Večer jsme si zahráli karty a já zcela netradičně vyhrál.


Čtvrtek, 10.07.2003

Předevčírem u EFXka šéf Bóďa a untršéf Béďa vyhrožovali, že dneska budou chtít stěhovat úžasné obráběcí stroje. Což by byl výhradně jejich problém, kdyby to nebyly superhypermoderní úžasný obráběcí stroje, který řídí počítač. A počítač, jak známo, to je moje. Já nemám páru, co ty stroje vlastně dělaj, jenom vidím, že z teho lítaj jiskry, špóny, zkrátka "oko ztratíš ve chvíli, když pracuješ bez brýlí".

Mým úkolem je donutit ten počítač, aby tam správně běhali elektróni, hezky seřazení, ve dvojstupu tam, v trojstupu zpátky, zjednodušeně si to jde představit tak, že voni tam vždycky přimakají tím šlauchem, voběhnou nějakou hřídel a zase běžej zpátky. Maj splněno.

Pročež jakmile šéfovi Bóďovi a untršéfovi Béďovi hrkne v palicích a přestavujou stroje a snažej se do plné dílny nacpat eště jeden, jsem u toho zapotřebí i já, abych popřepojoval počítač a elektróny, kteří mohli získat mylnej dojem, že bude leháro a dovolená, ty abych umravnil a donutil je zase běhat. Vlastně su takovej malej otrokář.

Bóďa tvrdil, že v poledne to musí běžet. Na tuty. Béďa dal k lepšímu veselou báchorku o tom, jak se začne o půlnoci a bude se nonstop makat. Z toho vyplynulo, že jsem jim o půl druhé odpoledne ležérně napsal mail, jestli mám teda dopít kafe a volným krokem se vydat na cestu? Hmm, ani to nebylo tak hrr, volal mi projektant Drak, že žádná křeč, právě odpojili v celé firmě proud aspoň na hodinku. Tak jsem to odhadl dobře.

Holt, "veškeré kvaltování toliko pro hovado dobré jest", jak tvrdil už tuším taťka těch nepříjemnejch lidí, zvanejch učitelů, teď nemyslím tátu odboráře, nýbrž Jana Ámose Komenského. Mám pocit, že ten cintát pochází z Didaktica Magna, ale nabeton to nevím. Von měl vůbec takový překvapivý moudra v zásobě, v Brána jazykův otevřená se například dobral k závěru, že "Kámen do třevíce vpadlý, nevyjme-li se, tlačí" a taky že "Fénix, Noh a jiné bestie smyšlénky jsou." To zas vím, z toho jsem kdysi dělal v pedagogice zkoušku. Ha, to mám načteno, co? To jsem beztak sem jenom tak vpašoval, abych to trochu dneska nafoukl. Budu totiž chvílu pauzírovat, jedem s Ťapinkou do teho Plzňa a já si pak udělám ještě odbočku na tábor, na Klatovsko. A schválně si s sebou neberu ani foťák, budu si chodit, nic nebudu fotit a nebudu nic zajímavýho dělat. Dovolená se tomu říká.

Fakt jsem z toho Zanka Amosovyho delal zkousku ...

Jo, abych se vrátil k tématu, počítač na úžasný vobráběcí stroje jsem přepojil, naaranžoval a načančal, dokonce s takovou grácií, elegancí a rychlostí, že mi ani Bóďa nestihl říct, že je se mnou špatná komunikace. Asi stárne chudák. Nestíhá.

Takto jednoduše by si Bláňa představovala EgiKvíz, kdyby teda pokud možno to voko bylo její ...Egiho dokonalá fotka z indexu ...Pak jsem byl taky v hospodě, zcela netradičně v Legendě. Vzal jsem to na etapy. Nejdřív jsem měl sraz s Tleskačkou čili Jáňou nebo taky Bláňou. To je furt jenom jedna, ačkoli byly vlastně dvě. Aha, moc srozumitelný to nejni, co? Kudla, jak to vysvětlit. Bláňa se jmenuje a Jana.Tleskacova má nick na XChatu. A dvě byly proto, že s sebou přivedla další takovou výkvětku, T-rish. Tedy Tleskačka měla narozeniny, snad včéra nebo co, dal jsem jí i dáreček a jako dík si vyposlechnul spoustu dobrejch rad, kterak mám dělat kvíz, aby se i ona mohla zúčastnit, třeba dát tam její voko a vona by se poznala a děsně slavně by vyhrála a psali by vo tom všude. Minimálně tady. No, zkusil jsem se podle toho zařídit, nevím, jak moc se mi to povedlo, ale novej kvíz tady máte.

No a pak přišla Ťapinka na tu slíbenou večeři. Tamtéž. Velice živě se s Tleskačkou seznámila, vobě už vo sobě tuze slyšely, ale ani jedna ta exotka tu druhou exotku neznaly, tedy jsem zapůsobil jako seznamovatel exotek, to je takový moje hobby. Však to pak taky Ťapinka komentovala: "Správná. Fakt správná. Šílená. Jako všichni tvoji kamarádi. Kde to furt bereš?"

No jo, kde to furt beru? Kamarády. Šílený. Hmm, třeba právě na XChatu, tam jsem vzal vlastně i Ťapinu. A taky byla původně kamarádka. Znamená to něco?


A jelikož hodlám pauzírovat, tady máte eště jednu grandiózní fotku, to je z mýho indexu, jak jsem tehdy dělal kdysi dávno ten pajdák. Dálkově. Jelikož jsem ve škole pro slepejše pracoval, tak jsem se na takovou volovinu dal nahecovat. Ale index to byl skvělej, zvlášť tadydlenc ta stránka. Jak jsem potřeboval fofrem fotku a ani jsem si nesundal ten vytahanej svetr a tužku z krku, a taky jak jsem se v té Polaroidbudce nevešel na tu stoličku. Máte se čím bavit.


Středa, 09.07.2003

Ještě ke včerejšku. O půl druhé jsem zalezl do postele. V tu chvíli vobludy zanechaly študování tumorů, sarkomů, karcinomů, jakož i jiných lahůdek, vetřely se k mému počítači a začaly študovat, co jsem tady zas vo jejich študování melanomů a jinejch zhoubnejch veselejch útvarů, patvarů a novotvarů napsal. A lochčily se, blbky, eště víc. Až přes dvoje dveře se pode mnou postel otřásala.

No, teď je smích už asi přešel. Právě se potí u zkoušky. Teď se směju zase já.

A ještě na odchodu říkaly, že jim mám držet palec, tak teda držím.


Chtěj mi v práci sebrat Žufiho. Věc se má tak. Máme hřiště. Né v práci, kus vod práce. To teda nejni hřiště pro ouředníky, že by si tam chodili hrát, voni se dost nacvičí s těma razítkama a tak, to je pro vobčany, má to několik výhod. Jednak si vobčani (mylně) myslí, že je to pro jejich blaho, druhak takovej vobčan si jde na hřiště zaskotačit, tam se zraní nebo ještě lépe zmrzačí ... a my mu nemusíme platit sociální dávky, protože pobírá rovnou nemocenskou, případně pohřebné. Kšeft a úspora jak sviňa.

Ovšem toto hřiště je potřeba hlídat, aby nám ho někdo neukradl, jest tam třeba nasadit kvalifikovanou sílu, aby mohla ráno odemčít, večír zamčít a mezitím pučovat a pucovat balóny, sítě a i jiné nebezpečné předměty. Celej ten cirkus spadá pod jakejsi náš vodbor, co se stará vo socky, pubescentní delikventy, všeliký nedouky a tělovýchovné mrzačení vobčanů. A jelikož to je v hierarchii ouřadu vodbor někde na úrovni biologického odpadu, pochopitelně je to nad jejich síly. Tak si na to vybrečeli poskoky, odborně nazývané civilkáře. Máru, případně Ríšu. Avšak ti s poskokováním končí, jelikož jim vypršely galeje. A co teď? Ha? Sebereme Egimu Žufiho, ten je inžinýr, ten pučování a pucování balónů, sítí i jiných nebezpečných předmětů zvládne.

No budiž, tasemnice to vodkejvala, já mám v době prázdnin na kousky měsíc dovolenou, minimálně, přes to nejede vlak, šéfová je tu vona, jsou-li dle ní pro chod úřadu důležitější sítě volejbalový, než počítačová, její problém a naše zbytečná starost.

Potíž nastala, jakmile jsem na chodbě potkal Číču a pravil: "A hele, Číča, to je ta, co zas nestíhá svou práci," a vona začala děsně nervačit, že to nejni žádná její práca. "Já tady vod toho nejsu, já tady vod toho nejsu," a už vypadala, že zas poběží pro svou pracovní smlouvu a bude mi ji strkat pod nos, abych viděl, že vona tam vod toho nejni. Řek jsem jí na to, že to vím, že né jenom vona, že takovejch přebornic je tam jak psů, že by si to ten vodbor, co se stará vo socky, pubescentní delikventy, všeliký nedouky a tělovýchovné mrzačení vobčanů moh rozdělit, Číča by se mohla střídat se Zdeničkou a Formičkou a jejich rukovodítěl Božskej Šimí by jim moh nosit svačiny, jenže Číča furt huhlala: "Já tady vod toho nejsu, já tady vod toho nejsu," a že jestli se dočte vo své neschopnosti zejtra v mým (tomdle) deníčku, pude žalovat tasemnici. Chvíli jsem se poškleboval, že žalobníček žaloval, pod nosem si maloval, ale jistota je kulomet, pro sichr upozorňuju, že todle pojednání nejni vo Číči neschopnosti vybrečet si vlastní lidi, nýbrž vo jejích schopnostech přenést svoje problémy na jiný. Hned to zní líp.

Pak jsem se začal rejpat na chodbě v jednom počítaču, kterej nám tam měří čas a teplotu. To teda nic nejni, na to by stačily hodiny a teploměr, ale ten počítač to zobrazuje zvenku na budově, aby vobčani věděli, jak se maj voblíct, až si pudou lámat hnáty na hřiště. Vím, že by na to stačily hodiny a teploměr, ale tohle je dražší, důležitě to vypadá a funguje to jako překvápko, pokud teda vůbec. Z toho se vobčas vobčani dozvídaj úžasný věci, to já musím vědět.

Rejpu se, rejpu, vtom naproti na podatelnu přišel kolega Mirajs a cosi chtěl po Dráze. Jenom jsem zaslechl: "Pane Mirajs, vod toho tady já fakt nejsu, fakt né," a pár dalších frází, ze kterých sumárně vyplývalo, že Dráha je tam úhrnem na to, aby lidem říkala, na co tam není. Mirajs se tvářil jaksi překvapeně, asi byl dodneška jedinej, kdo to nevěděl.

Ale pak se dostavil jakejsi čurypísek na kontrolu požárního systému a chtěl, aby mu Dráha votevřela sklad a archív, aby tam moh votestovat hlásiče, jestli by vohlásily, kdyby hořelo. Vono by se to sice vidělo, kdyby z voken šlehaly plameny, ale takhle je to dražší, důležitě to vypadá a funguje to jako překvápko, pokud teda vůbec. Třeba to spustí poplach jenom tak, ze srandy, však von si toho už taky nikdo nevšímá. Tak čurypísek chtěl votevřít ten archiv a sklad, Dráha s ním nevochotně šla, ale nezapomněla mu vyložit, že vod toho tam vona nejni, že to né: "Pane, já tady vod toho nejsu, fakt né."

Na závěr této epizody se ke mně přikolíbal tlustej vratočuč Gauner, jestli bych mu nemoh pučit klíče vod našeho skladu, že by tam jako čurypísek zkontroloval to požární čidlo taky. Upřeně jsem se na Gaunera zadíval a temně zahučel: "Já tady vod toho nejsu, fakt né." Gauner se musel chytit futer, aby sebou smíchy nešlahl, zato Dráha na podatelně to zaslechla, vyřítila se jak kuna a ječela: "Míšo, co jste to říkal? Co jste to říkal?" Zajímavý, to byla nejčastější otázka učitelů ve škole na moje konstruktivní polohlasné poznámky. Odpověděl jsem jí protiotázkou: "A vám je po tom co? Vod toho tady nejste, abyste poslouchala cizí rozhovory," načež Dráha, zralá tak na kyslíkovej stan, se dala na ústup, jenom eště vrčela, že se asi snažím dneska všecky nasrat. Prohodil jsem, že to je v zásadě pravda, voni mě všici serou několik let (že vona nejvíc, to jsem taktně zamlčel), tak co bych si taky nestrouhnul, že jo?


Protože jsem chtěl bejt chvílu konstruktivní a vylepšit si třeba i svůj názor na blogéry, dal jsem se do študování jejich novejch výplodů. Jeden jsem našel velice zajímavej, WOLFíkův Blog se to jmenovalo, maník to měl tuze propracovaný a intenzívně na tom makal, měl tam kupříkladu za červen 92 zápisů, kam se hrabou poslanci a jejich čtrnáct platů za rok. A taky všelijaký moudra jeho blog obsahoval, jako třeba:
- Muž je ten, kdo stiskne zuby a vyhrne si rukávy.
- Nic není tak obtížné, aby to nebylo možno zjistit vhodným kladením otázek.
- Nikdy nesejdi z cesty bojovníka.

A pak tam měl taky anketu typu "Jak se vám líbí můj skvělý blog?":
- je úžasný
- je dokonalý
- je nádherný
- je super

Tak jsem stisknul zuby, vyhrnul si rukávy a vhodně jsem mu do návštěvní knihy položil otázku, jestli by mi jako bojovník neporadil, kam se mu v anketě poděla neutrální odpověď (JoeHlavova oblíbená): "Nasrat a rozmazat."?

Za pár minut mi od něho přišel mail:

Předpokládám,že na tvých špatně udělaných stránkách to nechybí.

pak

No nejsem na tebe zvedavej ani na tve pitome pripominky.Makej na svych a neotravuj bud tak laskav.
Konec koncu co ty vis o kunstruktivnosti kdyz ani neumis napsat normalni zpravu do knihy navstev.Az ty budes slusny,pak ja budu se s tebou bavit.Tak sbohem!!!

Škoda, to si moc nepokecáme, jelikož nemám v dohledné době v plánu bejt slušnej. Skvělej kluk, eště dokonalejší blog, s ním bude asi tuze velká prča.

A ten můj zápis z návštěvní knihy smazal, cenzor jeden, to bude asi pěknej zakuklenej bolševik. Pche.


Ťapinka udělala úspěšně zkoušku. Podařilo se mi ji ukecat na večeři až na zejtřek, na tu večeři, na kterou má dle své zvrácené logiky za udělanou zkoušku nárok. Dneska by mě z toho všeho jeblo, stejně by se mnou nic nebylo.

Srazil jsem se s pár lidičkama z XChatu, se zlatíčkama Scythay, ZuzulkouB a její kámoškou Kiki a všivákama Dufalikem a Newa-Keem. Byl jsem podloudně zatažen do čajovny, což je prej děsně super a geniální věc. Už jsem na čajovny slyšel hodně negativních reakcí, tak jsem se, blbec, musel na vlastní oči jít přesvědčit. To jako když dítěti řeknete, že nemá sahat na kamna. V pár čajovnách jsem už byl, ale důsledně v takovejch, kde dělaj i kafe, nezouvá se tam, sedí se normálně na židlích a maj tam popelníky. Bylo mi vysvětleno, že tamto nejsou žádný pořádný čajovny, že todlenc je čajovna nejčajovnovatější, takyže skutečně jo, člověk se musí zout, poskládat se na zem, z "vonnejch" tyčinek je tam puch jak vod ropuch, to aby to přerazilo toho smradu jak v hradu z těch noh. A kafe tam neměli a kouřit se tam nesmělo, zato se tam mohlo čoudit z vodní dýmky, aby toho štyngecu nebylo málo. Ostatní toho náruživě využívali, dvakrát jsem si z toho potáhl, chutnalo to jak extra lehký cigáro z ovocnejch šlupek. No skvělý, jestli je tohle "in", tak fakt budu radši "out". Vobjednal jsem si "kýbl vobyčejnýho zelenýho čaja" a chodil kouřit ven. Naštěstí přítomnost zmiňovanejch pišišvorů mi trochu zvedla náladu.

ŠiŤap (šikovnou Ťapinku) "odměníme" večeřou zejtra a bude.


Úterý, 08.07.2003

Nejveselejší na celým dni byla, trochu překvapivě, práce. Udělal jsem totiž jedno velký prd. A není se co divit. Večer jsem tady doma něco do práce testoval, ouha strouha, naráz koukám, že venku zpívaj ptáci. Tak jsem šel spát. Ráno jsem vstal, když už pro ostatní ráno dávno nebylo. Prozíravě jsem si na tuto dobu naplánoval vycházku k TS Bohemii a na Magorát, zvlášť na Magorátě jsem se zdržel, bylo potřeba prohodit pár přátelských slov s Hrstičem - databázovým drtičem, taktéž s jeho kolegou, nadšeným fotografem, pak zajít s Branďulkou dolů do přízemí poklábosit a hele, on už byl čas na oběd.

Do práce jsem přišel kolem půl jedné, zkontroloval, co kde lehlo a shořelo, nutno podotknout, že žádný katastrofy se nekonaly. A tak jsem si dal kafe, poklábosil po ICQ se svejma láskama a spokojeně zase odkráčel EFXku, druhé práci, vstříc. Doopravit Drakovi ten počítač. Stejně se mi to nějak zamotalo a nedorazil jsem to. Nějak to "Netanjahu". Šéf Bóďa a untršéf Béďa přišli s grandiózním nápadem, že se budou zase stěhovat nějaký úžasný obráběcí stroje, ve čtvrtek, jeden novej přibude. Ale to je dobrý, ten má síťovou kartu, s tím problémy prej nebudou.

Inu, nebyly by. Nebyly by, kdyby. Znáte to s těma rybama, né? Jemně jsem se zeptal, kam to teda hodlaj zapojit? Do sítě? Fakt? A koho teda odpojíme, když šetřili a maj plnej stav v rozvaděči? He? Bóďa se zachmuřil a řknul, že jsem to blbě vobjednal. Opáčil jsem, že síť takhle domrvená tam byla už přede mnou a vobjednával to von. Pravil, že je se mnou těžká komunikace. Ať to nějak zařídím. Jo, tůdle, já to zase zařídím a pak bude brečet, že je to drahý. Pche.

Večer do tradiční úterní hospody, jenom Pepé se tentokrát konal a Misch se na nás přišel podívat a to je tak celej den.

Byl by. Kdyby. Furt si to s těma rybama ještě pamatujete?

Tak já doma ryby nemám, ani jinde ryby nemám, zato mám doma vobludy. No jo, už zas. Tentokráte dvě, a sice Vérru a PidiKláru. No, mohli jsme to fásnout hůř. Přišel jsem z hospody, je vyhnal z objeváku, že se chci podívat na Akta X a pak si tady něco plácat, tak si zalezly do ložnice a učej se. To je i důvod jejich slavné přítomnosti tady - zejtra maj i s Ťapinou zkoušku. Poslední letos. Proto si opakujou. To se z ložnice vozejvá: "Tumor u kočky ... hahaháááá ... zákal oka u psa ... hihíííí", no, nevím, jestli by ty zvířata souhlasily, že je to taková děsná prča.


Chtěl jsem se tu včera trocha vobout do "blogérů", což jsou takoví ti děsně "in" kokotci, co si v posledních několika tejdnech (jakmile se to stalo populární) začali patlat blogy, čili takovýto obdobný deníčky.

S několika rozdílama:
- maj na to děsně důmyslný systémy (jeden takovej jim snad natruc používá i Bobeš)
- zabejvaj se tam většinu doby děsně hlubokomyslnejma úvahama, jak je to super, že blogujou (výkvět těchto chujovin najdete třeba tady), že nemaj rádi feministky a takovejma píčovinama, furt dokola, rozvedeno ad absurdum. Né, že bych vobčas něco neproved jenom proto, abych si to mohl tady napatlat do deníčku, ale mít to jako hlavní náplň? Chudáci.
- drtivou většinu textů tvoří chvála na sebe navzájem, jak jsou úžasní a jak skvěle blogujou. Na poblití už.

Dokonce jakejsi čulibrk kdesi splácal "Blogařské desatero" (pokud je to jeho nápad - našel jsem na to odkaz u asi osmi dalších vohnoutů):

l. Věřit ve svůj blog budeš
2. Neumístíš na svůj blog nic s čím nebudeš spokojen.
3. Nalezneš sobě občas čas a místo psaní přečteš své blogy.
4. Budeš ctít autority na blogařském nebi, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo v blogařské komunitě.
5. Nevyzveš k likvidaci či bojkotu jiných blogů.
6. Nezaložíš sobě fake blogy.
7. Nepokradeš myšlenek bližního blogera svého.
8. Nenapíšeš nepravdivého svědectí proti blogerům ostatním.
9. Nepožádáš manželky blogera v jeho nepřítomnosti
10. Nepožehráš na blogařské schopnosti jiných, ale zapracuješ na vlastních.

Tak. Teď to tady zdeptám a vytáhnu jejich prolhanost a plytkost na světlo:

l. Věřit ve svůj blog budeš - A to jako proč a jak? to mám věřit tomu, co sám píšu? Ti jeblo, ne?

2. Neumístíš na svůj blog nic s čím nebudeš spokojen. - A to jako proč? Spokojenej nejsu nikdy a s ničím, to bych se na to mohl rovnou krajc vajc.

3. Nalezneš sobě občas čas a místo psaní přečteš své blogy. - Jo, to jsem taky zkoušel a bylo mi pak blbě. Nasrat.

4. Budeš ctít autority na blogařském nebi, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo v blogařské komunitě. - Největší autorita su tady já, pak dlouho nic, pak snad ti vyjmenovaní tady v záhlaví. Na komunitu se vám taky můžu zvysoka.

5. Nevyzveš k likvidaci či bojkotu jiných blogů. - Kontraproduktivní. Lepší je zlikvidovat rovnou blogéra.

6. Nezaložíš sobě fake blogy. - To jako že bych si založil ještě tři další falešný a chválil sám sebe navzájem, když už na mě serou ostatní?

7. Nepokradeš myšlenek bližního blogera svého.
- Chachá, tos uhád. To je to nejlepší. Si myslíš, že když jednou Howadoor o Ťapině napíše, že vypadá jak díže (ta Ťapina, ne Howadoor), že se toho hned nechytnu? A i ten to beztak ukrad svojí cosi jako ženě Blabli. A Ťapina se pak krásně čílí.

8. Nenapíšeš nepravdivého svědectí proti blogerům ostatním. - A to zas proč ne? To je druhá nejlepší věc. A někteří se krásně čílí.

9. Nepožádáš manželky blogera v jeho nepřítomnosti - A tohle je ta třetí nejlepší věc. A přece mu nebudu manželku píchat v jeho přítomnosti? A když na to přijde, tak se taky krásně čílí.

10. Nepožehráš na blogařské schopnosti jiných, ale zapracuješ na vlastních. - Aha, a vo čem teda budem dneska s Bobešem meditovat? Ti fakt už jeblo?


Tak tohle všechno jsem chtěl napsat už včera, ale Bobeš mě předběh, tak jsem si to nechal na dnešek, beztak by byl dneska jinak nudnej a krátkej (což neříkám, že jsem to tím teď nějak spravil).

Teda tady to nejni žádná sláva, ale až začnu takhle blbnout, dejte mi vědět, já toho celýho cirkusu radši nechám.

Jo, a přečtěte si třeba Chochoviny ze soboty (5.7.), to se posejříte, to by takovej normální blogér asi nerozdejchal.

A taky jsem v návalu aktivity doplnil kousek povídání o posledním víkendu s XChatem.


Pondělí, 07.07.2003

Přijdu si ráno do práce a tady nikdo. Teda tady skoro všichni, ale na vrátnici nikdo. Ostatní drazí kolegové si nosí klíče od kanceláří domů, my se Žufim je necháváme u vratočuča, to je dávnej zvyk z doby, kdy se tady vypočítaví technici střídali děsným fofrem a nikdy se nevědělo, kdy a kde kterej z nich chcípne.

Tak teda stojím před zašpérovanou vratočučnou a nemůžu se dostat do kanclu. Tlustej vratočuč Gauner je někde pali a nikdo neví kde. Možná na záchodě, ale zase dvacet minut? No, na chvíli jsem se zašil k Fišli a Číči, von se před půl devátou vrátil.

Povídám mu: "Jsem myslel, že už jste se definitivně přežral a rupl."

A von na to: "No, skoro to tak vypadalo."

Aha, tak přece jen byl asi na hajzlíku.


Pak už mě všici po zbytek dne jenom vytáčeli a vytáčeli. To sem radši ani psát nebudu, ještě byste řekli, že su sprostej.

Ale co teda? Téma mě jedno napadlo, pomlouvat ty slavný "blogéry", to je taková ta verbež, co si začala psát všelijaký deníky plný hlubokomyslnejch úvah, sotva jim to v tisku poradili, kolem listopadu se z toho stal velikej hit. Z většiny se chce akorát blejt. Jenže podobná bída přišla i na Bobeše, teda né, že by se z něho stal voslizlej blogér, ale taky zjevně neměl o čem psát a toto krásné téma, kde se taky dají neslušné výrazy hojně používat, to mi Bobeš vyfoukl. Musím si to nechat na jindy.

Třeba v televizi by se nedala najít nějaká inspirace? No, nedala. Když už z nouze dávají na Nově tradičně začátkem července "Silvestrovské taneční hodiny - Gejzír písní, skečů, scének a vtipů", to se mi z takovejch gejzírů navaluje jenom se podívám do programu, z toho nebude taky nic.

A tak jsem si nasraně sedl k počítaču, vyhodnotil EgiKvíz (další připravím do konce tejdne

) a do cest prdnul zatím aspoň fotky z Tater, nějak to budu doplácávat na střídačku.

Kliknutím se dostanete na fotky z Tater ...
Hrůza v mechu a kapradí, uprostřed velehor si pan Howadoor čistí zuby, aby se pak mohl vytahovat na děti (alespoň že svoje), jak je čistotnej a jak šetří za vodu, když si jezdí kelcny drhnout do Tater.


Pátek - Neděle, 04. - 06.07.2003

Byl jsem na vejletě s četařama, tím nemyslím vojenskou hodnost, ale uživatele různejch chatů, tentokrát konkrétně XChatu.

Dopadlo to dobře, úmrtnost nulová, začátek popisu si můžete přečíst tady, na víc jsem se nezmotal.

I vyhodnocení kvizu nechávám na zítra.


Čtvrtek, 03.07.2003

Pochopil jsem, co to znamená, když je někdo blbej, až to mlátí dveřima.

V úterý se projektantovi Drakovi vod EFXka vodporoučel disk. Tuze velký drama kolem toho bylo, musím ocenit untršéfa Béďu, kterej mi řekl, ať si koupím, co chcu, že se to všechno zaplatí, jenom ať Drakovi zachráním z vadnýho disku aspoň nějaký data. Tak jsem koupil náhradní disk a jal se zachraňovat. Vlastně ho spasit. Proto mi tam asi říkaj Ježíš. Právě kromě untršéfa Bédi. Ten mi říká Mojžíš, jelikož je trubka, Bibli nečetl a myslí si, že jde vo toho stejnýho chlapa. Ale to už jsem kdysi zmiňoval.

Pravda, říkal jsem si, že to nebude samo sebou, že byl Béďa nějakej moc hrrr a moc vochotnej. A taky to samosebou nebylo samo sebou (to vám je divně šroubovaná věta, co?). Včera jsem je oba potkal na obědě. Untršéfa Béďu i šéfa Bóďu. Šéf Bóďa, to je ten, co mi v to úterý volal a ptal se, proč se kupoval novej disk. Už už vypadal, že to i pochopil. No, asi ne tak docela, u oběda zase začal fňukat: "A puoč sme zase khupovali nhovej dhisk? Dhyť tam ten bhýl eščé v zárůcé, Michalé, to mhusíš rhéklámovát." Vysvětluju mu, že sice musím reklamovat, ale taky musím někam nejdřív přesypat data, který se mi podařej zachránit, do ruky jak mouku si je nenasypu. A Bóďa zas: "Halé já to fhůr nécháphů, a puoč sme thédá zase khupovali nhovej dhisk? Dhyť tam ten bhýl eščé v zárůcé, Michalé, to mhusíš rhéklámovát." A tak furt dokola. I Béďa se zase probral z letargie a záchvatů velkodušnosti a začal mi spílat, že mu nefungují jeho "zvláštní" (tedy nelegální) programy. Ach jo.

To voni furt tak dumaj, jak se daj dohromady, to je nejlepší zdrhnout. Pat a Mat. Jája a Pája. Z nich padaj úžasný fíčoviny. Teď třeba vymysleli, že když někdo z projektantů má od pondělka dovolenou, mohl by ještě o víkendu přijít do práce. Hejrupáci si můžou dovolenou vzít, jenom když (= o té dovolené) budou chodit na noční. A když se k těm dvěma přidá ještě óbršéf Boss, to už je hotovo.

A dneska jsem v tom všem šel pokračovat a přišel do kanclu k projektantům šéf Bóďa, párkrát se zeptal, proč jsme kupovali novej disk, na odpověď, že abych mohl Drakovi zachránit data, což právě činím, na to se zeptal, co mám teď na práci. Nakonec odcházel, netrefil se rukou na kliku a praštil mě dveřima.

To je celá pointa.

Jo, a Béďovi jsem spravil jeho "zvláštní" (tedy nelegální) programy.



Pro potěchu oka jedna tatranská kytička ...
(zbytek si zatím můžete přečíst u Howadoora v zápisníku, já to někdy potom uvedu na pravou míru)


Středa, 02.07.2003

Chtěl bych dohnat spoustu věcí, několik skvělých výprav mám dopsat, dnes jsem na to i sáhl, ale záhy mě to zase přešlo. Asi je to tím vedrem. Nebo na to nějak nemám buňky.

Nemám buňky.

Prosím neplést předchozí konstatování se zvukově podobným "nemám muňky", což je sice pravda taky, leč pro dnešní den je to, mírně řečeno, irelevantní. Ačkoli kdybych muňky měl, co muňky, pořádný filcky, jak esesácký helmy, sice by to bylo krajně nepříjemné, ale měl bych aspoň o čem psát. Pravda, to by si pak zase spousta lidí pomyslela, co jsem to za chlíváka, kterej píše, jak se škrábe na koulích, ale uznejte, že téma by to bylo skvělý.

To je takovej zaběhanej cyklus, někdo napíše, jak se škrábe na koulích, všichni o něm pak rozhlašují, jakej je to čuňas, vo čem to píše, no fuj, ani si nedá pozor, na co leze, se ještě pak rozepisuje o takovejch nechutnostech, že se nestydí, to voni budou mít asi v rodině, kdoví, jestli i ty filcky nemaj v rodině, ať už filcky jakožto muňky nebo filcky jakožto policajty, to je taky taková havěť obtížná, my jsme to vždycky říkali, že to je divná rodina ...

No jo, to je sice všechno hezký, tak roztomile hnusný, ale člobrd s muňkama má aspoň o čem psát. Ti, co ho pak pomlouvaj, ti maj co číst. A to si pište (teda nepište, to se jenom tak říká, jako uvědomte si), že si to zase přečtou, hezky do detailu, m-u-ň-k-y, ještě si to odhláskujou, aby pak ty jejich drby (né na koulích, to se drbe ten, co to píše, tady myslím drby, jako ty pomluvy) měly pořádnej glanc.

Lidi už jsou takoví. A cizí neštěstí vždycky potěší.

Třeba vás potěší aspoň fakt, že nemám ty muňky, tedy nemám o čem psát, to je moje momentální neštěstí. Na druhou stranu je to tzv. štěstí v neštěstí. Jo, zrovna, já chytnu filcky, jenom abych si měl co napsat do deníčku, ne? To už jste vážně spadli z jahody nebo co? To zas nemůžete brát tak doslova. Nebo víte vy co? Uděláme kompromis. Běžte někdo chytnout filcky, já o tom pak napíšu. Já budu mít článek, vy budete mít filcky. Každej něco. To je férová nabídka. Navíc vy budete mít těch muněk strašnou spoustu, já článek jenom jeden. Vy je budete mít hezky dlouho, já to budu mít na jeden den. Nikdo nebude škodnej.

Škodnej. Škodnej. Škodnej byl dneska náš ouřad, jelikož tam řádila škodná. Někdo posral hajzl. To posral. A asi aby to nebylo vidět, ukradl tam světlo. To posral taky. Jelikož já jsem chtěl taky (na ten hajzl, né ukrást světlo), ale potmě? To by bylo v hajzlu. Navíc byl posranej. Ten hajzl. Ten normální. Né ten nenormální, kterej ukradl to světlo. Vážně, nahoře nade dveřma, odšrouboval, odnesl. Hajzl. Teda hajzl odnesl světlo, nikoli hajzl. Hajzl tam zůstal, ten posranej, né ten s tím odšroubovaným světlem v ruce. Sakra, vidíte, jak nemám ty buňky? V tom bude určitá souvislost.

Taky se za mnou do práce stavil Howadoor. Pro fotky. Je taky hajzl? Je v tom taky souvislost?

Nemám buňky. Ani muňky. Ach jo.


Úterý, 01.07.2003

Dnes jsem trhl asi rekord v příchodu do práce - ve tři odpoledne. Bodejť by ne, když jsem šel spát v šest ráno. Ale skoro nikoho to neudivilo. Z prostého důvodu. Skoro nikdo tam už nebyl.

Žufiho hned tak něco nepřekvapí a tlustej vratočuč Gauner už je na moje divné příchody a odchody a nepříchody a neodchody taky zvyklej.

Však jsem taky poslal mejla, že přijdu, až se vyspím, což všichni akceptovali.

Komu jsem však nic neposlal, to byli čmoulové od EFXka. A ti z toho byli právě dobře divocí. Projektantovi Drakovi se totiž odporoučel disk. Vedrem asi. Což o to, většinu dat měl zálohovanou, bohužel, právě jen tu většinu. A untršéf Béďa už zas volal do světa, teda mně. Třináct zmeškanejch hovorů, jenom jsem ve dvě odpoledne otevřel oči. No jéje. Blahořečil jsem si, že jsem tak prozíravej a vypnul jsem si zvonění. Takhle jsem se pak s Drakem domluvil, Béďovi víceméně (spíš více, než méně) formálně oznámil, že jdu koupit disk novej a firmu to bude stát něco přes dva litry. Disk jsem koupil, pro vadnej se stavil, vrazil Béďovi do ruky fakturu a šel zachraňovat data.

Pak mi volal jejich šéf Bóďa. Von prej drží v ruce fakturu a neví, proč se zase kupuje disk? Von neví, já vím, já povím. Protože Drakovi se vodporoučel. Vedrem asi. Ale jó, to Bóďa samozřejmě slyšel, ale myslel si, že tam je disk náhradní. Hmm, myslet znamená hovno vědět. Byl. Už není. Mají ho projektanti a používaj ho na nějaký "zvláštní" (tedy nelegální) programy. Tohle jsem mu všechno řekl, pak jsem půl minuty mlčel. Bóďa radši pravil, že už to chápe, a zavěsil.

Zase volal Béďa, že mu nejedou ty jejich "zvláštní" (tedy nelegální) programy. Odvětil jsem, že zachraňuju Drakovi data a po jeho programech je mi tak leda exkrement. A zase jsem si preventivně to zvonění vypnul.

Večer jsem se ještě stavil ve FotoStaru, dát si tam fotky na CD k vyvolání. Prima, přede mnou byla jenom jedna ženská. Jenže jaká. Ta tam měla asi pět už vyvolanejch filmů a chtěla si něco přiobjednat. Né, že by si to, pizda, sepsala doma, ona to vymejšlela až tam u pultu.

"Tuhle osmnáctku, jednou. A patnáctku, dva kusy."

"Je to všechno?"

"Jo, z tohodlenc filmu jo."

"Tak další."

"Trojku jednou. Dvojku taky jednou. Jé, počkejte, já jsem zapomněla na Karla, můžem se ještě vrátit k tomu minulýmu?"

Takhle tam prudila dvacet minut.

Dokonce se i po čtvrt hodině otočila a zkroušeně pronesla:

"Já asi tady pána zdržuju, že?"

A já na to: "Ále néééé, kdepáááák, jak byste mohla."

Blbec su. Má mi dojít, že taková fíča neví, co je to ironie.

"Teď mě ještě napadlo, že z toho předminulýho filmu ..."

Konečně jsem byl na řadě. Dal jsem slečně CD a taky jsem se pořádně rozkecal, abych nebyl za nemluvu: "Vyvolat. Lesklý." A zase jsem šel pryč. Vlastně ne, ještě se mě slečna zeptala: "Formát tam máte popsanej?" a já řekl: "Hmm." a ona: "A vy máte slevovou kartu, že?" a já zase: "Hmm". A pak už jsem fakt šel.

Šel jsem radši do hospody. Za Pepém, Bačou a spol. Vždyť je úterý, kampak na nás nějaký báby s filmama.


Egi

Je vám to málo?

Ještě vám z toho nehrabe?

Chcete víc?

Ale ono se nic novějšího stát nemohlo, jedině na starší bludy se můžete vrhnout:

06 / 2003

05 / 2003

04 / 2003

03 / 2003

02 / 2003

01 / 2003

12 / 2002

11 / 2002

10 / 2002

09 / 2002

08 / 2002